Mahjong Vereniging Zaanse Muur

Mijn naam is Renée Vroom en ik ben gevraagd om iets te vertellen over het spel “Mahjong”, dat ik sinds april 2024 speel bij de Mahjong Vereniging Zaanse Muur. We hebben 28 leden, zijn opgericht in 2012, en spelen bij BOKO op dinsdagavond.

Als ik vertel ‘ik zit op de Denksport Mahjong’ hoor ik meestal: “wat is dat, nog nooit van gehoord”. Of: “dat ken ik wel, dat speel ik op mijn telefoon”.

Op de telefoon/tablet/digitaal (Vita Mahjong) klikt men steeds 2 gelijke stenen aan, en hoopt zo met een ‘leeg veld’ te eindigen. Leuke ontspanning, maar niet het spel dat wij spelen.
Mijn eerste vergelijk is die met het spel Rummicub, dat eveneens met 4 personen wordt gespeeld, 13 stenen op je plank en combinaties maken, die open op tafel gelegd worden.

Maar, Mahjong is echt anders en niet 1,2,3 uit te leggen. 
Zo’n 60 jaar geleden werd het door mijn tante gespeeld en keek ik als klein meisje toe. Ik genoot van de prachtige steentjes. Deze werden op tafel omgekeerd neergelegd, ‘door elkaar geroerd’ en dan werden er 4 ‘muren gebouwd’. Eén muur werd uiteindelijk ‘opengebroken’, elke speler had uiteindelijk 13 stenen op het stokje, en degene die Oost was, begon met 14 stenen.
De prachtige stenen, gemaakt van Bamboe met been, en allerlei kleuren fascineerde mij als kind.

Wat is Mahjong?
Mahjong is een gezelschapsspel waarbij 4 personen het tegen elkaar opnemen. Het spel wordt gespeeld met 144 stenen. Tegenwoordig meestal van kunststof. Er zijn Chinese karakters in gegraveerd, vaak ook met westerse letters en cijfers. Met de stenen wordt eerst een ‘Muur’ gebouwd. 2 dobbelstenen bepalen waar de muur geopend wordt vanwaar alle spelers 13 stenen nemen (beurtelings setje van 4 en tenslotte nog 1 steen).

Alle zijden van de muur hebben een naam: oost, zuid, west of noord. Door beurtelings stenen van de Chinese Muur te pakken, strategisch weg te leggen of van andere spelers op te eisen, kan men combinaties maken. Het doel is om uiteindelijk een compleet spel van 14 stenen te maken.

Aanvankelijk dacht ik ‘dat leer ik nooit’. Maar, met deskundige lessen, veel oefenen, durven en daarmee fouten maken, ben ik al aardig ver. Mijn hersenen kraken regelmatig, want tijdens het spel moet je je plan vaak wijzigen. De puntentelling lijkt ingewikkeld, maar gaandeweg, krijg je dit onder de knie. Het voert te ver om dat hier uit te leggen.

Het fijne van Mahjong vind ik, dat je zelf verantwoordelijk bent voor het verkrijgen van punten. Natuurlijk komt er wat geluk bij kijken en tactiek, maar je bent niet afhankelijk van een ‘maat/partner’.

Elke week wordt er een tafelindeling gemaakt, zodat je steeds met en tegen anderen speelt.
Kom gewoon een keertje kijken, zo ben ik ook begonnen. Het was een warm welkom en ik hoop nog lang te kunnen spelen op de dinsdagavond van 20-22.15 uur .