Nieuwsbulletin 2, februari 2025

Nieuwjaarsreceptie

Op 12 januari werd een sfeervolle nieuwjaarsreceptie georganiseerd door het bestuur om onze geweldige vrijwilligers in het zonnetje te zetten. Het was een bijzonder gezellige bijeenkomst, waarbij de sfeer werd gevuld met vrolijke gesprekken en lachsalvo’s.

Onze voorzitter hield een inspirerende toespraak, waarin dankbaarheid en bewondering voor het harde werk van alle vrijwilligers centraal stond. Hij benadrukte hoe onmisbaar de vrijwilligers zijn voor het succes van onze organisatie en sprak zijn waardering uit voor hun inzet en toewijding.

De middag werd verder opgeluisterd door heerlijke hapjes en drankjes. Het was een prachtige gelegenheid om samen het nieuwe jaar in te luiden en de banden binnen onze gemeenschap te versterken.

Met een positieve start van het jaar kijken we uit naar een jaar vol nieuwe mogelijkheden en mooie samenwerkingen. Op naar een succesvol en inspirerend 2025!

Uitnodiging bijeenkomst Boko Nieuwe Stijl

Op zaterdagmiddag 1 maart 2025 organiseren we een speciale bijeenkomst om de nieuwe start Van Boko Biljart- en Denksportcentrum feestelijk te markeren. De bestuurders van de Boko-verenigingen, alle vrijwilligers en de nieuwe sponsoren zullen daarvoor worden uitgenodigd. Daarnaast verwelkomen we de wijkmanager en vertegenwoordigers van Sportbedrijf Zaanstad, die ons in de moeilijke achterliggende periode hebben bijgestaan. Ook wethouder Harrie van der Laan en de pers zullen aanwezig zijn.

Dit biedt een goede gelegenheid om elkaar beter te leren kennen en ideeën uit te wisselen. Het nieuwe bestuur zal een toelichting geven op haar activiteiten en plannen, zoals de Club van 100. Inhoudelijk zal de bijeenkomst in het teken staan van de thema’s vrijwilligers, verjonging en onze wijkfunctie. Afsluitend is er nog een drankje en een hapje in een informeel samenzijn.

We hopen op een inspirerende bijeenkomst in de overtuiging dat in goede samenwerking met alle betrokkenen nog een mooie toekomst voor Boko is weggelegd.

Schilderwerk door Piet Heynis

Het zal jullie opgevallen zijn dat onder de bezielende leiding van Piet Heynis de hal en de toiletdeuren zijn geschilderd. Ook in de barruimte is Piet met behulp van een aantal vrijwilligers bezig met het opknappen en schilderen. Het resultaat mag er zijn! Vanaf deze plaats willen wij onze waardring uitspreken voor het vele werk wat inmiddels is verricht.

U begrijpt het wilt u ook komen helpen neem dan contact op met Piet Heynis of via de mail.

Club van Honderd

Steun Ons Biljart en Denksportcentrum, word lid van de Club van Honderd.

Beste liefhebbers van de biljart en denksporten.
Ons centrum is een bruisende ontmoetingsplek waar wekelijks ongeveer 400 mensen samenkomen om hun passie te delen. Wat ons centrum bijzonder maakt, is dat het volledig gerund wordt door vrijwilligers. Wij zijn trots op wat we samen hebben opgebouwd, maar om onze toekomst veilig te stellen hebben we jullie hulp nodig.

Wat is de Club van Honderd?
De Club van Honderd is een initiatief om ons financieel te versterken, zodat we kunnen blijven doen om wat noodzakelijk is om ons centrum op een verantwoorde manier te exploiteren. Door lid te worden van deze club draag je direct bij aan het voortbestaan en de ontwikkeling van ons centrum.
Met jouw steun kunnen wij onze faciliteiten verbeteren, nieuwe activiteiten organiseren en meer mensen bereiken.

Waarom lid worden?
Ondersteun een goede zaak: Jouw bijdrage helpt ons om een veilige en inspirerende omgeving te bieden voor biljart en denksportliefhebbers.

Gemeenschapsgevoel.
Maak deel uit van een betrokken gemeenschap die dezelfde passie deelt en samenwerkt aan een gemeenschappelijk doel.

Hoe kun je helpen?
Word lid van de Club van Honderd door een jaarlijkse donatie te doen van € 100 te doen. Elke donatie is een stap naar een stabiele en bloeiende toekomst van ons centrum. Jouw steun maakt een wereld van verschil!

Doe mee en maak verschil.
Samen kunnen wij ervoor zorgen dat ons biljart en denksportcentrum blijft groeien en inspireren. Sluit je aan bij de Club van Honderd

Vanaf 1 maart hangt er in de hal van ons centrum een bord met alle informatie hieromtrent.
Bij voorbaat dank voor je betrokkenheid.

Mahjong

Mijn naam is Renée Vroom en ik ben gevraagd om iets te vertellen over het spel “Mahjong”, dat ik sinds april 2024 speel bij de Mahjong Vereniging Zaanse Muur. We hebben 28 leden, zijn opgericht in 2012, en spelen bij BOKO op dinsdagavond.

Als ik vertel ‘ik zit op de Denksport Mahjong’ hoor ik meestal: “wat is dat, nog nooit van gehoord”. Of: “dat ken ik wel, dat speel ik op mijn telefoon”.

Op de telefoon/tablet/digitaal (Vita Mahjong) klikt men steeds 2 gelijke stenen aan, en hoopt zo met een ‘leeg veld’ te eindigen. Leuke ontspanning, maar niet het spel dat wij spelen.
Mijn eerste vergelijk is die met het spel Rummicub, dat eveneens met 4 personen wordt gespeeld, 13 stenen op je plank en combinaties maken, die open op tafel gelegd worden.

Maar, Mahjong is echt anders en niet 1,2,3 uit te leggen.
Zo’n 60 jaar geleden werd het door mijn tante gespeeld en keek ik als klein meisje toe. Ik genoot van de prachtige steentjes. Deze werden op tafel omgekeerd neergelegd, ‘door elkaar geroerd’ en dan werden er 4 ‘muren gebouwd’. Eén muur werd uiteindelijk ‘opengebroken’, elke speler had uiteindelijk 13 stenen op het stokje, en degene die Oost was, begon met 14 stenen.
De prachtige stenen, gemaakt van Bamboe met been, en allerlei kleuren fascineerde mij als kind.

Wat is Mahjong?
Mahjong is een gezelschapsspel waarbij 4 personen het tegen elkaar opnemen. Het spel wordt gespeeld met 144 stenen. Tegenwoordig meestal van kunststof. Er zijn Chinese karakters in gegraveerd, vaak ook met westerse letters en cijfers. Met de stenen wordt eerst een ‘Muur’ gebouwd. 2 dobbelstenen bepalen waar de muur geopend wordt vanwaar alle spelers 13 stenen nemen (beurtelings setje van 4 en tenslotte nog 1 steen).

Alle zijden van de muur hebben een naam: oost, zuid, west of noord. Door beurtelings stenen van de Chinese Muur te pakken, strategisch weg te leggen of van andere spelers op te eisen, kan men combinaties maken. Het doel is om uiteindelijk een compleet spel van 14 stenen te maken.

Aanvankelijk dacht ik ‘dat leer ik nooit’. Maar, met deskundige lessen, veel oefenen, durven en daarmee fouten maken, ben ik al aardig ver. Mijn hersenen kraken regelmatig, want tijdens het spel moet je je plan vaak wijzigen. De puntentelling lijkt ingewikkeld, maar gaandeweg, krijg je dit onder de knie. Het voert te ver om dat hier uit te leggen.

Het fijne van Mahjong vind ik, dat je zelf verantwoordelijk bent voor het verkrijgen van punten. Natuurlijk komt er wat geluk bij kijken en tactiek, maar je bent niet afhankelijk van een ‘maat/partner’.

Elke week wordt er een tafelindeling gemaakt, zodat je steeds met en tegen anderen speelt.
Kom gewoon een keertje kijken, zo ben ik ook begonnen. Het was een warm welkom en ik hoop nog lang te kunnen spelen op de dinsdagavond van 20-22.15 uur .

Schaakvereniging ’t Saense Paard

Een nieuwe naam voor een 100-jarige
Met ingang van dit seizoen maken de bezoekers van Boko kennis met deze nieuwe naam voor ZSC-Saende, de schaakclub die al sinds 1989 op maandag en vrijdag in de denksportzaal speelt.
Onze club is namelijk samengegaan met een andere gerenommeerde schaakclub uit de Zaanstreek, te weten Het Witte Paard Zaandijk.

En omdat ZSC-Saende dit jaar ook haar 100-jarig jubileum vierde, was er alle reden voor een feestje!

Dat vond op 30 november j.l. plaats in Tolhuys aan de Zaan met een schaaktoernooi voor leden en oud-leden en werd afgesloten met een gezellig barbecue-buffet.

Schaakvereniging ’t Saense Paard telt momenteel zo’n 50 seniorenleden en heeft ook een bloeiende jeugdafdeling van 25 jonge schakers waarvan een aantal zeer talentvol en veelbelovend zijn.

Het nieuwe bestuur van Boko Biljart- en Denksportcentrum is blij dat bij de schakers ook een jong publiek de weg naar onze mooie locatie weet te vinden.

Onder het motto ”de jeugd heeft de toekomst” heeft voorzitter Martin Verweij daarom op het jubileumfeest van ’t Saense Paard de Boko Wisseltrofee uitgereikt aan jeugdtalent van het jaar Jelle Roedema.