5-ball

Bij de bar hebben we een set ballen beschikbaar voor de spelers die eens het 5-ball willen spelen.
Kost niks extra en je kan er een hoop plezier aan beleven.

5-ball(en)

Klik op de doos om de handleiding te downloaden

INLEIDING
Het 5-Ballspel wordt gespeeld in sets. Voor aanvang van het spel spreek je af hoeveel sets en hoeveel punten per set. Bijvoorbeeld: Best of 3, 5 of 7 enz. over 51, 101 of 151 punten. Je telt van het aantal afgesproken punten terug naar 0. De spelers stoten om de beurt. Dus, per beurt één stoot. Carambole gemist, gaan zitten. Carambole gemaakt, puntjes tellen en ook gaan zitten. De speler die het eerst op 0 uitkomt, heeft de set gewonnen. (Kleine kanttekening, als aftrekken niet zo je ding is, dan kan je ook gewoon van 0 doortellen naar 51, 101 of 151. Zolang je daar maar precies op uitgaat. )
SCOREN
De cijfers op de ballen, vertegenwoordigen de waarde van de bal. Een carambole maak je door met de speelbal minimaal 2 ballen ballen te raken, meer mag. De waarde van de geraakte ballen wordt bij elkaar opgeteld en van het openstaande totaal afgetrokken. De waarde van de eigen speelbal telt NIET mee.
Met je speelbal alle 4 ballen raken levert de maximale score van 13 punten op en een carambole via rood en groen levert de minste punten (3) op.

5-ball startpositie

Het spel spelen

Plaats de ballen in de aangegeven aanvangspositie. De speler die de tos wint begint met wit. De aanvangsstoot moet over rood. Mist wit bij de aanvangsstoot de rode bal of wordt eerst een andere kleur geraakt, dan worden de ballen weer terug geplaatst in de aanvangspositie en moet geel beginnen over rood. Raakt wit bij de aanvangsstoot wel eerst rood, dan mag geel op zijn/haar beurt verder met een carambolepoging over iedere willekeurige gekozen kleur. Mocht een bal uit het biljart gestoten worden, dan wordt deze teruggeplaatst op zijn eigen stip en als dat niet kan de eerst vrije stip.  (volgorde: wit of geel, groen, blauw of rood)

telraam

Telling

Vergelijkbaar met darten. Terugtellen en uitgaan op 0. Maak je op het eind een carambole met te veel punten (je moet er 5 maar maakt er 6), dan geldt een "no score". Maak je een carambole en je komt daarmee op een score die je de volgende beurt niet uit kan maken ( 1, 2 of 4 ) dan heb je ook een "no-score". De eerste speler die 2, 3 of 4 sets wint (best of 3, 5 of 7) wint de partij. Beginnen op 0 en puntjes optellen en uitgaan op precies 51, 101 of 151 komt op het zelfde neer. Dus doe je dat liever, dan is er geen enkel bezwaar tegen. Alleen als je aan het NK wilt deelnemen wordt het even wennen. 😁😁😁